Wat is meubels logen

Wat is meubels logen?

Je wilt een nieuw interieur, maar je hebt de financiële middelen niet om nieuwe meubels te kopen. Geen nood, jouw nieuwe meubels liggen toch binnen handbereik.
Oude meubels opknappen is tegenwoordig helemaal in. Waarom zou je dus niet jouw eigen meubels in een nieuw jasje stoppen? Oude meubels kan je echt omvormen tot het pronkstuk van de kamer.

Opknappen van meubels.

Wil je een prachtig resultaat bekomen, moet je weten hoe je meubels perfect opknapt. Begin hier dus niet aan zonder kennis van zaken. Eén van de manieren om je meubels te renoveren is het hout afschuren. Dit is een heel effectieve, maar ook heel intensieve manier om de meubels ruw te maken. Bovendien is deze manier gevaarlijk om het hout te beschadigen. Dé manier om meubels voor te bereiden op een opknapbeurt is het hout logen.

Wat is loog?

De scheikundige, wetenschappelijke naam voor loog is natriumhydroxide. Natriumhydroxide is een bijtende en heel gevaarlijke stof. Als natriumhydroxide in aanraking komt met de huid kan dit diepe brandwonden veroorzaken. Het is dus belangrijk om bij het logen doeltreffende beschermingsmaatregelen te nemen. Als je zelf meubels wilt logen is het belangrijk om de handen te beschermen met handschoenen. Draag ook een veiligheidsbril om de ogen te beschermen.

Wat is logen nu juist?

Logen is het hout op een zodanige wijze behandelen dat oude verf- of waslagen oplossen. Hierdoor krijgt het hout weer zijn originele kleur. Door meubels te logen, bereid je die in feite voor op een volgende behandeling. Geloogde meubels kan je naturel laten, vernissen of schilderen. Na het logen kan je jouw oude meubelen dus volledig naar eigen smaak afwerken.

Hoe kan je meubels logen en hoe verloopt het loogproces.

Om het hout op een doeltreffende manier te logen, maak je een sopje van lauw water met de natriumhydroxide. De concentratie is afhankelijk van het soort meubel dat je wilt logen. Een mooi resultaat bekom je door het meubelstuk ongeveer twee uur te laten weken. Grote meubels haal je het best uit elkaar om de onderdelen afzonderlijk onder te dompelen. Wees heel voorzichtig om het hout uit het loogbad te halen nadat dit heeft geweekt. Doe dit niet met blote handen, maar draag handschoenen. Na het logen kan je makkelijk de nog resterende verf- of wasresten verwijderen met een borstel. Als het loogproces beëindigd is, moet je het hout neutraliseren. Dit kan je het beste doen met een azijnoplossing. Hierna kan je het hout laten drogen en is dit klaar voor een eventuele volgende behandeling.

Professioneel logen.

Kleine meubels kan je makkelijk zelf logen. Grotere meubelstukken kan je meestal niet zelf logen omdat hiervoor een groot bad nodig is. Voor grote meubels doe je dan ook beter een beroep op gespecialiseerde professional.