Interieurstijlen

Interieur is een algemeen woord voor de binnenkant van een object. Achter elke gevel bevindt zich een interieur waarin mensen zich thuis voelen. Het geeft een rustgevend gevoel als jouw woning volledig naar jouw eigen smaak is ingericht.

Interieur: een reflectie van jouw eigen smaak.

We weten allemaal dat over smaken en kleuren niet te twisten valt. Iedereen heeft dan ook een persoonlijke voorkeur voor zijn interieur. Sommigen houden van een strak interieur, anderen voelen zich beter in een gezellig landelijk interieur. Een interieur moet niet alleen mooi zijn, het moet ook praktisch zijn.

Vaak is het niet zo eenvoudig een interieur eenvormig te bepalen. Er bestaat immers een uitgebreide keuze aan interieurstijlen. Daarom is het interessant om op verschillende websites of in verschillende magazines inspiratie te zoeken.

Bij het inrichten van jouw persoonlijk interieur komen heel wat zaken aan bod.

Stijl bepalen.

Eerst en vooral moet je bepalen voor welke interieurstijl je gaat. Je kan uit tientallen verschillende stijlen kiezen. Landelijk, modern, exotisch, rustiek, romantisch, tijdloos zijn maar enkele voorbeelden. Aan jou de keuze om te beslissen welke interieurstijl het beste bij jou past.

Meubels kiezen.

Eens je een stijl gevonden hebt, kan je meubels kiezen voor jouw interieur. Vaak begint men met de inrichting van de woonkamer en de keuken. Dit zijn immers de plaatsen waarin we het grootste deel van onze tijd in doorbrengen. Op het internet en in gespecialiseerde tijdschriften kan je inspiratie vinden om passende meubels te kopen. Ook een bezoekje aan meubelwinkels is een leuk uitstapje waarbij je verschillende ideeën kan opdoen.

Kleuren bepalen.

De juiste kleuren kiezen voor jouw woning is heel belangrijk. Met kleuren kan je verschillende effecten bereiken. Toch is het niet altijd even makkelijk de juiste kleuren te kiezen. Met een kleurencirkel kan je nagaan welke kleuren bij elkaar passen. Kleuren kan je op drie manieren combineren: contrasterende kleuren, Ton-Sur-Ton kleuren en de harmonieuze kleuren.

Muren aankleden.

Door muurdecoratie krijgt de kamer een totaal andere uitstraling. Er zijn tal van mogelijkheden om jouw muren op te fleuren. Je kan het houden bij de klassiekers: lijstjes met foto’s, foto’s op canvas of schilderijen. Wil je meer eigentijdse elementen, kan je bijvoorbeeld kiezen voor versieringen in houtsnijwerk. Wandplanken of wandkubussen hebben naast een decoratieve functie ook een functionele kant. In de woonkamer kan je deze bijvoorbeeld gebruiken als boekenrek. Een wandrek in de keuken kan je bijvoorbeeld als voorraadplank gebruiken. Of wat dacht je van een origineel kruidenrekje?

Om een harmonieus interieur te creëren, moet je dus met verschillende zaken rekening houden. Vind je het moeilijk om een stijl te vinden die volledig bij jou past? Heel wat professionals kunnen je hierbij helpen. Ga gerust eens te rade bij een interieurstylist of een binnenhuisarchitect.