Houten meubels

Hout is een natuurproduct. Het bestaat in verschillende soorten, met elk zijn specifieke eigenschappen.

Hout is een tijdloos en sfeervol materiaal, het voelt warm aan en is een uitstekende isolator. Bovendien kan hout op verschillende manieren in de woning verwerkt worden: trappen, deuren, parket, meubels, enz. …

Meubels worden zowel uit hardhout als zachthout gemaakt. Hardhout komt van loofbomen, zachthout komt van naaldbomen.

Elke houtsoort heeft zijn voor- en nadelen. Hardhout is steviger omdat het een langere tijd nodig heeft om te groeien. Hierdoor is hardhout ook duurder. Zachthout is goedkoper en is dan weer makkelijker om te bewerken.

Meubels in harde houtsoorten.

Een greep uit de meest populaire harde houtsoorten voor het vervaardigen van meubels:

Eikenhout

Eén van de meest bekende houtsoorten voor meubels is eikenhout. Het is populair omdat het hout sterk en hard is, maar toch makkelijk te bewerken. Er bestaan verschillende eikensoorten, met elk zijn eigen specifieke kleureigenschappen. Als je kiest voor eikenhouten meubels, kan je deze dus in een tint kiezen die je het meest bevalt.

Teakhout

Teakhout is een houtsoort die goed bestand is tegen regen en wind. Hierdoor wordt teak vaak voor tuinmeubelen wordt gebruikt. Teakhout kan echter ook gebruikt worden voor interieurmeubels. Teakhout is van nature een heel vettige houtsoort. Dit heeft als voordeel dat teakhouten meubels niet veel onderhoud vragen.

Mahoniehout

Mahoniehout is een rode houtsoort en kan variëren van roze, rood, tot roodbruin. Mahonie is een stabiele houtsoort die makkelijk te bewerken is. Hierdoor kan je met mahoniehout meubels ontwerpen die met andere houtsoorten niet mogelijk zijn. In klassieke interieurs kom je heel vaak mahoniehouten meubels tegen.

Beukenhout

Beukenhout is een niet zo duurzame houtsoort. Het is echter wel een heel makkelijke te bewerken houtsoort. De kleur van de meubels hangt af van het proces waarmee het hout behandeld werd. Meubels van gestoomd beuken hebben een egale roze kleur. Meubels van ongestoomd beuken hebben een crème-witte kleur. Beukenhouten meubels staan dan ook prima in een modern interieur.

Meubels in zachte houtsoorten

Over het algemeen zijn meubels uit zachte houtsoorten goedkoper dan meubels uit harde houtsoorten.

Enkele van de meest gebruikte zachte houtsoorten voor meubels:

Grenenhout

Uit grenenhout worden vaak kasten gemaakt. Grenenhout geeft een kast een rustiek karakter waardoor het een tijdloos object wordt. Grenenhout is van nature heterogeen met oranje strepen met lichtere stukken. Een grenenhouten kast wordt nog mooier als je deze een wash-behandeling geeft.

Cederhout

Cederhout droogt van nature vlugger dan andere houtsoorten waardoor het niet makkelijk kraakt. Hierdoor leent het zich perfect tot het maken van meubels. De kleur varieert van licht geelbruin, over rozebruin en zalmkleur tot chocoladebruin.

Vurenhout

Vurenhout is uitermate geschikt om meubels te maken. Het hout is licht, sterk en makkelijke bewerkbaar. Vurenhout is bleekgeel van kleur met duidelijke tekeningen.